Zoeken

Waarom je steeds op partners met problemen valt

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Problemen in de liefde

‘Stel je voor dat mijn man ontdekt dat ik heel anders ben dan ik me voordoe, dat ik niets voorstel, dat ik slecht ben. Hij zal razend worden! Hij zal me verlaten!', kwam Annemiek tot de conclusie.

'Door een man met problemen te kiezen kan ik me richten op zijn problemen, zodat ik niet naar mezelf hoef te kijken. Als ik een aardige man zou kiezen is de kans groot dat hij erachter komt wie ik werkelijk ben, en dat hij me niet meer wil.

Een aardige man vind ik saai omdat hij niets heeft waarop ik me kan richten. Ik wil namelijk de aandacht van mezelf afleiden.

Als kind heb ik niet mezelf mogen zijn omdat mijn ouders mij niet wisten te hanteren. Als ik mijn gang ging en deed wat ik wilde, werden zij boos en kreeg ik straf. Ik was doodsbang dat ze me zouden verlaten. Daarom ging ik me anders voordoen dan ik ben. Ik paste me aan, want ik wilde niet verlaten worden. Ik kon nog niet voor mezelf zorgen. Ik zou dood zijn gegaan.

Ik doe nu nog steeds mijn best. Het is beter om een masker op te zetten dan verlaten te worden. Het is vertrouwd om me aan te passen, dus kost het me niet veel moeite. Ik heb het altijd zo gedaan.

Als mijn man mij zou verlaten voel ik me niets meer waard. Dan voel ik me leeg. Dan heb ik geen reden van bestaan. Dan kan ik net zo goed dood zijn.

Het is kiezen tussen de dood en me aanpassen aan de verwachtingen van mijn man. Maar dan wil ik wel dat hij me ziet! Ik wil dat hij ziet dat ik mijn best voor hem doe! En als het te lang duurt word ik boos of ga ik klagen, of begin ik te huilen.

Als ik voor hem mijn best doe, moet hij ook zijn best doen voor mij! En ik zal zorgen dat hij dat doet, want ik moet gezien worden! Ik doe alles om hem zo te veranderen dat hij me wel ziet. En gaat het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks! Al moet ik oppassen dat ik niet over zijn grenzen ga, want dan gaat hij toch weg. Zo loop ik altijd op mijn tenen.

Als het te erg voor hem wordt voel ik me schuldig. Dan wil ik hem troosten. Hij zit toch maar mooi met mij opgescheept! Maar daar wil ik niet aan denken, want dat doet teveel pijn. Dus richt ik me maar weer op hem, en ga ik mijn best voor hem doen.’

Bovenstaande beschreef Annemiek nadat ze grondig bij zichzelf naar binnen gekeken had.

En zo werkt het bij heel veel mensen in de liefde. Je vindt het moeilijk en veel te spannend om de confrontatie met je pijnlijke emoties aan te gaan.

Door je op de problemen van je partner te richten ga je nare gevoelens bij jezelf uit de weg. Die gevoelens heb je omdat je onbewust gelooft dat je niet goed genoeg bent. Door een relatie aan te gaan met iemand die altijd problemen heeft te wordt dit ook nog eens bevestigd.

Wat helpt is de confrontatie met jezelf aan te gaan. Hoe spannend dat ook is.

Hoe kun je dat doen? Door niet meer weg te lopen voor je gevoel. En door te onderzoeken wat dit gevoel je te zeggen heeft.

Je hebt geen contact met sommige emoties omdat je geleerd hebben dat ze er niet mogen zijn. Je onderdrukt woede, schaamte en jaloezie.

Door je emoties weer te voelen en door te luisteren wat hun boodschap is kom je in contact met jezelf. Dan leer je te zien wat je echt wilt en je kunt op een effectieve manier voor jezelf opkomen.

Voel jij je ook niet gelukkig in de liefde en loop je hierin helemaal vast? Weet je niet waar het aan ligt of hoe je het op kunt lossen?

Wil je graag weten hoe het komt dat jij ook steeds partners met problemen aantrekt? En wat jij kan doen om problemen en nare gevoelens achter je te laten en geluk in de liefde te vinden?

Ik bied je een gratis gesprek aan waarin je dit helemaal helder krijgt, en je krijgt duidelijk welke eerste stap jij kunt zetten.

Klik hier en vul je gegevens in, of bel 06-24634802 dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Ontvang mijn gratis e-book: Hoe bereik ik mijn partner?#masker #aanpassen #grenzen #verlaten

646 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven