Zoeken

Waarom jeugdtrauma liefde in de weg staat

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Waarom jeugdtrauma liefde in de weg staat

Wat de meeste mensen niet weten is dat al je traumatische ervaringen in je leven je liefdesrelaties sterk bepalen. Dat blijkt uit de keuze van een partner die geen liefde kan geven, veel korte relaties, of niet kiezen voor een partner en alleen blijven.

Ik heb mensen verbaasd horen reageren als ik dit zeg.

‘Ik kies mijn partner niet’, wordt er gezegd.

We denken dat verliefd worden vanzelf gaat. Maar onbewust maken we wel degelijk een keuze. We worden verliefd op een partner die we ‘kennen’. Daarom lijkt hij een zielsverwant. Het is alsof we hem altijd al gekend hebben en alsof hij jaren op ons gewacht heeft.

Onbewust ‘kennen’ we hem omdat we in hem herkennen wat we vaker in ons leven hebben meegemaakt. We ‘herkennen’ hem omdat hij het ons niet makkelijk zal maken. We herkennen wat we vroeger in eerdere relaties uitgespeeld hebben.

Maar het spel is nog niet uit. We willen nog winnen. We willen zijn hart winnen, en dat gaat niet vanzelf.

Hoe trauma zich herhaalt

Als je vroeger moeite moest doen om liefde en aandacht te krijgen, kies je een man bij wie je moeite moet doen om liefde en aandacht te krijgen.

Als je veel moest geven zonder liefde of genegenheid terug te krijgen, kies je een partner aan wie je teveel moet geven.

Liefde en aandacht

Of je kiest helemaal niet uit angst voor afwijzing of uit angst dat je teveel zal moeten geven.

Had je bijvoorbeeld een autoritaire ouder, dan vind je vaak een autoritaire partner. Heb je een ouder gehad die geweld gebruikte, dan is de kans groot dat je een partner aantrekt die ook geweld gebruikt.

Was één van je ouders verslaafd, dan trek je partners aan die verslaafd zijn of worden. Of het uit zich op een manier die erg verwant is aan wat je in je jeugd hebt meegemaakt, zoals een partner die zich terugtrekt in zijn werk. Of iemand die vreemdgaat, of zich op een andere manier voor je afsluit.

Een andere mogelijkheid is dat er precies het omgekeerde gebeurt. Als je bijvoorbeeld een autoritaire ouder had kan je besluiten dat je dit nooit meer wilt en kies je een ‘zacht eitje’ als partner. Eentje die je aankunt.

zacht eitje

Hoe dan ook, de kans is groot dat de relatie niet gelijkwaardig is. De één is de baas, en de ander is de volger en er zal strijd zijn.

Als je niet herkent wat er gebeurt komt er geen einde aan dit ‘spel’ en zal je in deze valkuil blijven trappen. Als je er niets aan doet zal dit zich blijven herhalen in al je relaties.

Bovendien is de kans heel groot dat dit patroon zich bij je kinderen gaat herhalen, doordat het wordt doorgegeven van generatie op generatie.

Wat opvoeding doet

Ik kan me voorstellen dat het ongeloofwaardig klinkt. Toen ik dit voor het eerst hoorde ging er van alles door me heen.

Ik had helemaal niet het beeld dat ik een slechte jeugd had gehad en ik zag niets verkeerds aan mijn ouders.

Nu kan ik zien dat mijn ouders er geen idee van hadden hoe ze kinderen op moesten voeden. Ze deden maar wat. Ze hadden geen idee dat het pijn deed als ze mij commandeerden of straften of als ze over mij klaagden. Zo hadden zij het van hun ouders geleerd.

Ik wist niet dat mijn moeder verslaafd was aan slaapmiddelen, en dat ze eigenlijk helemaal geen zin had om kinderen op te voeden. Dat ik later mannen aantrok die een neiging hadden tot verslaving kan ik nu begrijpen.

Wat kan je doen om uit het patroon te stappen?

Zelfvertrouwen groeit

Ten eerste is het nodig dat je zicht krijgt op je traumatische ervaringen en deze gaat verwerken. Door het te verwerken ga je weer van jezelf houden en je zelfvertrouwen groeit.

Je kan leren om op een andere manier voor jezelf op te komen, zonder strijd. Je hebt het niet meer nodig om strijd te voeren om liefde en erkenning.

Dan ga je vanzelf een ander type partner aantrekken. De kans is kans groot dat je iemand op je pad krijgt die jou kiest om wie je werkelijk bent en die echt van je kan houden.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Download dan mijn gratis e-book:

'Hoe bereik ik mijn partner?'


#trauma #jeugdtrauma #zielsverwant #soulmate #geweld #autoriteit #verslaafd #valkuil #liefde

5.675 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven