Zoeken

Hoe herken je manipulatie en wat kan je ertegen doen?

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Manipulatie

‘Mijn man vernedert me’, zei ze. ‘Hij dreigt me te verlaten als ik niet verander’. Ze huilde dikke tranen. ‘Ik begrijp het niet. Buiten mijn huwelijk ben ik een sterke vrouw en kan ik goed voor mezelf opkomen. Mijn man vind dat ik niets goed doe. Ik doe zo mijn best! Het huis is niet schoon genoeg. Mijn gedrag is verkeerd. Ik voel me wanhopig! Hij gaat bij me weg als ik niet verander.’

In relaties komt het vaak voor dat de één communicatief sterker is dan de ander. De sterkste reageert hierop door manieren te vinden om macht uit te oefenen. Met macht uitoefenen bedoel ik dat hij manieren vind om jou te laten doen wat hij wil.

Vaak lukt dat niet met vriendelijke woorden. Iemand kan je verzoeken om iets te doen, maar als hij niet weet hoe hij dat met woorden kan vragen gaat hij bijvoorbeeld eisen stellen, klagen of een verongelijkte houding aannemen.

Manipulatie of dwang kan plaatsvinden door woorden, maar ook juist door wat niet in woorden gezegd wordt. Het gebeurt vaak door lichaamstaal. Door een bepaalde blik of houding die uitstraalt dat we iets verkeerd doen of zeggen in de ogen van de ander.

Wat manipulatie met je doet

Manipulatie kan sterk op je gevoel werken. Je kan je heel ongemakkelijk voelen omdat het zo vaag is. Vaak weet je niet hoe je je hiertegen kunt verweren of hoe je voor jezelf op kunt komen.

Meestal heb je niet meteen door dat je gemanipuleerd wordt. Maar ondertussen voel je je heel onbehaaglijk bij de houding of taal van de ander. Feiten worden zo verdraaid dat je erin gaat geloven. De schuld wordt bij jou gelegd. Daardoor raak je verward.

Omdat je je gedwongen voelt om te zijn zoals de ander je wilt kneden kan je je boos of onzeker gaan voelen, zonder dat je begrijpt wat er echt gebeurt.

In het verhaal hierboven heeft deze vrouw zo vaak gehoord dat ze alles verkeerd doet dat ze erin is gaan geloven. Haar eigenwaarde is sterk gedaald. Ze doet haar best om aan de verwachtingen van haar man te voldoen, maar wat ze ook doet, voor hem is het nooit genoeg.

Je wilt aardig gevonden worden

Je natuurlijke neiging is om aardig gevonden te worden en in te gaan op de eis van de ander. Je wilt niet afgewezen worden en je gaat in eerste instantie mee in wat de ander van je wil. Daardoor verlies je je grenzen uit het oog.

Aardig gevonden door de ander is belangrijker dan eigenwaarde. Op den duur gaan je grenzen vervagen en weet je niet meer wie je bent. Je gaat je hol en leeg voelen.

Iemand die manipuleert is hij zo bang dat hij zichzelf verliest dat hij zich nauwelijks in een ander kan inleven. Hij heeft een groot gebrek aan eigenwaarde. Die eigenwaarde probeert hij bij jou te halen.

Het is zijn bedoeling dat jij bewijst dat hij perfect is. Hij zal nooit zijn eigen zwakheden toegeven. Wat je ook probeert, je zal nooit gelijk krijgen. Je zult het dus altijd van hem verliezen.

We hebben allemaal onze zwakke plekken. Anderen weten vaak feilloos je zwakke plek te vinden. Onbewust voelt de ander aan wat jou raakt en hoe hij jou kan sturen.

Wat kan je doen?

Het is misschien je eerste neiging om te denken dat iemand die manipuleert moet veranderen. Weet dat de kans klein is dat dat gebeurt! Hij wil niet veranderen. Waarom zou hij als hij je heeft waar hij je hebben wil? Aan hem ligt het niet want hij heeft geen problemen.

Dat wil niet zeggen dat je het op moet geven. Er is wel degelijk iets te doen aan de scheve machtsverhouding, en dat is door zelf sterker te worden. Als jij in je kracht komt kan de ander jou niet meer raken.

Wat je kan doen

Je komt in je kracht door in eerste instantie te stoppen met de ander verantwoordelijk te houden voor jouw narigheid.

Stop met geloven wat je manipulator zegt. Leef je eigen leven. Zorg goed voor jezelf.

Als jij je grenzen goed weet aan te geven vinden anderen geen zwakke plekken meer die ze kunnen raken en ga je een ander en leuker type mensen aantrekken.

Dan ga je zelfvertrouwen krijgen en je leert goed voor jezelf op te komen. Je gaat steeds meer plezier en geluk in je leven ervaren. Weet dat je het verdient!

Wordt jij ook gemanipuleerd of emotioneel gechanteerd? Wil je weten hoe je weerbaar wordt?

Ik bied je een gratis gesprek aan waarin duidelijk wordt wat jij kan doen om je te weren tegen manipulatie.

Klik hier om je gegevens in te vullen, of stuur een WhatsApp naar 06-24634802 dan neem ik z.s.m. contact met je op.

Ontvang mijn gratis e-book:

Hoe bereik ik mijn partner?

#manipulatie #macht #dwang #machtsverhouding #chantage

675 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven