Zoeken

Hoe trauma ontstaat als je je emoties niet kan uiten

Bijgewerkt op: 24 jan. 2020


Woede

'Ik zeg altijd tegen mijn kinderen dat ze niet moeten huilen’, hoorde ik een moeder zeggen, ‘want ik wil niet dat ze verdrietig zijn'.

We waren op een begrafenis, waarop ze mij tegen de nabestaanden, een man en twee tienerjongens, had horen zeggen dat het goed is dat ze hun verdriet uiten omdat ze dan het verlies sneller verwerken.


Ik legde haar uit dat verdriet niet weggaat als je niet huilt. Het wordt alleen weggedrukt en uitgesteld. Om verdriet te verwerken is het juist goed om te huilen.

Als je niet direct aan je emoties toegeeft weet je bijna zeker dat je er later mee geconfronteerd wordt op een moment dat je er niet op zit te wachten, en niemand zal dan begrijpen wat er met je aan de hand is.

Wat is trauma?

Als je je emoties niet meteen na een nare gebeurtenis kan uiten, en dus niet kan verwerken blijf je met deze emoties zitten totdat je ze niet meer dragen kan. Zo ontstaat dus trauma. En dat kan vreselijk mis gaan.

Op den duur weten we niet meer hoe we met onze emoties om moeten gaan. Als we met problemen worden geconfronteerd weten we niet hoe we moeten reageren. We drukken onze emoties weg en we worden bang voor onze gevoelens.

Problemen in relaties

In relaties weten we niet hoe te reageren als we ons door een ander aangevallen voelen, of als we niet weten wat hij van ons verwacht. We voelen ons onzeker en we reageren te heftig. Miscommunicatie en misverstanden ontstaan. Dit leidt tot grote problemen, zoals steeds weer ruzie en onbegrip voor elkaar. Dit drijft mensen uit elkaar.

Je hebt je emoties nodig om te weten wat belangrijk voor je is. Als je boos of verdrietig bent weet je dat je grens bereikt is. Maar als je je boosheid of je verdriet wegstopt weet je niet wanneer het nodig is om voor jezelf op te komen.

Zo spaar je steeds meer emoties op. Maar uiteindelijk moeten ze er toch uit en dan barst de bom. Huilbuien, woede uitbarstingen en felle ruzies kunnen ontstaan.

Van kwaad tot erger

Een klant van mij, Jeanine, heeft nooit haar boosheid mogen uiten als kind. En ze had wat aan ellende meegemaakt! Ze had haar moeder nooit gekend en haar vader was jong overleden. Ze werd opgevoed door een familielid die haar niet wilde hebben en haar sloeg, maar ze moest haar mond houden. Ze kropte al haar woede op tot ze volwassen was.

Ze had niet geleerd hoe ze voor zichzelf op kon komen. Hierdoor werd ze een makkelijke prooi voor mensen die haar kwaad wilden doen. Ze werd gepest en seksueel mishandeld. In plaats van boos te worden en voor zichzelf op te komen liet ze het toe, met het gevolg dat ze nog meer woede verzamelde.

In haar volwassen leven brak het Jeanine op. Ze kon niet met al haar opgespaarde woede omgaan. Als iemand te dicht bij haar in de buurt kwam en ze vertrouwde hem niet ging ze slaan. Ze was niet meer in staat om te werken, want ze durfde de straat niet meer op, bang als ze was voor haar eigen woede.

Hoe stress en burn-out ontstaan

Ook stress en burn-out worden vaak veroorzaakt door onverwerkte emoties uit het verleden. Het is een uitgestelde reactie op oude niet geuite emoties. Onze grenzen worden gemakkelijk overschreden. We weten niet wanneer we nee moeten zeggen tegen onze leidinggevenden en collega's. We zijn bang om niet geaccepteerd te worden als we voor onszelf opkomen.

We blijven onze emoties wegstoppen ten koste van onszelf. Als we niets met onze emoties doen gaan we ze op onszelf richten. We worden moe en somber. We gaan piekeren en slapen slecht. Uiteindelijk raakt onze energie helemaal op, omdat we niet toegeven aan onze natuurlijke manier van reageren.

Wat kan je doen?

Zit je veel in je hoofd en ben je je niet genoeg bewust van je lichaam? Reageer je teveel vanuit je denken?

Je emoties voelen we je in je lichaam. Het is nodig om in contact met je lichaam te komen en weer te leren voelen. Hier zijn allerlei manieren voor.

Ik als traumacoach heb een heel scala aan oefeningen om in je lichaam te komen en weer te gaan voelen. Als je in verbinding komt met je gevoel kom je ook in verbinding met je verlangens en je creativiteit.

Je weet weer wat je echt wilt en je kan op een natuurlijke manier voor jezelf opkomen zonder de ander te verliezen. Je relaties worden steeds beter en je krijgt steeds meer plezier in je leven.

Meer over dit onderwerp kun je in mijn e-book lezen. Je kunt hem hieronder gratis downloaden.

Ontvang mijn gratis e-book:

Hoe bereik ik mijn partner?

#burnout #trauma #jeugdtrauma #relatieproblemen #stress #huilen #verdriet

2.773 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven