Zoeken

De voordelen van schaamte

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Overwin schaamte

Mijn relatie was net uit. Ik voelde me er heel verdrietig over. Ik was eenzaam en alleen met alle nare gevoelens. Ik wilde hier helderheid in krijgen en me beter voelen.

Een jaar of vijf en twintig geleden begreep ik niets van schuld en schaamte. Ik zat in een groepje dat tot zelfontwikkeling tot doel had. Het thema schuld en schaamte kwam regelmatig als onderwerp aan bod.

De schuld van mijn rotgevoel legde ik bij mijn verbroken relatie, bij mensen die mij niet begrepen. En ook bij mijn verlangen naar een liefdevolle vriend die mij volledig zou begrijpen en accepteren.

De oorzaak van mijn pijn en verdriet zocht ik niet bij mezelf. Ik had niet door dat ik me schaamde omdat ik de relatie niet in stand had kunnen houden. Ik was me er niet van bewust dat ik me schuldig voelde omdat ik mijn ex-vriend niet gelukkig had kunnen maken.

Nu, 25 jaar later, vind ik het belangrijk om schuld en schaamte te onderzoeken. Ik ben gaan inzien dat veel problemen vooral uit schaamtegevoelens voortkomen.

Schaamte is een emotie die we niet snel herkennen omdat we hem snel wegdrukken. We willen liever niet kijken naar dat waar we ons voor schamen. Net zoals we niet willen dat anderen onze schaamte zien.

Mijn schaamte heeft me heel lang belemmerd om het leven te hebben dat ik graag wilde. Ik had verlangens, maar ik dacht dat ik niet de mogelijkheden en capaciteiten had om mijn verlangens te verwezenlijken, en daar schaamde ik me voor.

Ik dacht bijvoorbeeld dat ik dom was omdat ik geen sterk geheugen heb. Op allerlei manieren probeerde ik dat te camoufleren, opdat niemand het zou ontdekken. Ik maakte me klein en onzichtbaar.

Tot ik me in schaamte en kwetsbaarheid ging verdiepen.

Ik leerde dat schaamte toegeven juist ontzettend krachtig is en van moed getuigt.

Ik herinner me bijvoorbeeld een keer dat ik op groepsvakantie ging. Ik vond het spannend om me bij een volkomen onbekende groep aan te sluiten. Ik had de overtuiging dat mensen mij niet de moeite waard zouden vinden en me niet zouden accepteren, zoals meestal gebeurde. Ik schaamde me daarvoor.

Tot dan toe was ik bij nieuw gezelschap altijd verlegen en gesloten geweest, uit angst om afgewezen te worden. Ik voelde me meestal eenzaam en alleen in gezelschap.

Tijdens de kennismaking in deze groep besloot ik deze keer mijn onzekerheid uit te spreken. Ik zei dat ik het spannend vond in de groep, en dat ik me onzeker voelde. Tot mijn verwondering heb ik me nog nooit zo geaccepteerd gevoeld.

Pas veel later begreep ik dat anderen zich in mij herkend hadden. Zij voelden zich óók onzeker. Ze voelden zich veilig bij mij, want ik was net als zij. Ik heb een geweldige vakantie gehad!

Hoe langer je schaamte uit de weg gaat, hoe groter het wordt. Hoe meer schaamte je voelt, hoe meer je je best doet om het te verbergen, en hoe meer het een last wordt die je meezeult tot je er moe en depressief van wordt.

Schaamte maakt eenzaam. Het zorgt dat je je opsluit in jezelf en er niet over durft te praten. Het is een emotie die we allemaal kennen. Door erover te praten nodigt het anderen uit om zich ook over hun schaamte uit te spreken. En dan kan schaamte verbindend werken.

Schuld zegt iets over wat je doet. Schaamte zegt iets over wie je denkt te zijn. Schuld geeft aan dat je je handelingen afkeurt. Hier kan je sorry over zeggen en het vervolgens anders doen. Schaamte ontstaat vanuit de overtuiging dat je slecht bent en dat je jezelf niet kan veranderen.

Meestal zijn bij schaamte de gedachten die je over jezelf hebt veel erger dan de gedachten die anderen over je hebben. Schaamte is verblindend. Schaamte uitspreken geeft lucht en verbindt.

Als schaamte terecht is lucht het ook op om erover te spreken. Stel dat iemand een daad heeft begaan die niet terug te draaien is. Wat is erger: levenslang ontkennen en de last en schaamte hierover meedragen, of schuld bekennen, boete doen en er vervolgens vrij van zijn?

Ik ben eens in de tram in Amsterdam een man tegengekomen die zojuist vrij was gekomen uit de gevangenis. Hij had een plunjezak met wat kleren bij zich. Hij wist nog niet waar hij die nacht zou slapen.

Hij vertelde dat hij een bank had overvallen en iemand had neergeschoten. Hij had veel spijt en hij had zich enorm geschaamd voor zijn daad. Hij vond het verschrikkelijk dat zijn slachtoffer door zijn toedoen voor altijd in een rolstoel zat.

Nu zat zijn straf erop en hij was weer vrij. Hij was zo blij! Zijn spijt hierover zou hij zijn leven lang met zich meedragen, maar hij kon er weer mee leven.

Jeugdtrauma’s veroorzaken schaamte. Kinderen denken dat zij zelf de oorzaak zijn van wat hen is aangedaan, en ze denken dat ze dit verdiend hebben. Dat is ook tegen hen gezegd door hun ouders, verzorgers, leerkrachten, de daders:

Je bent slecht - je bent ondankbaar - je zult het er wel naar gemaakt hebben - Ik schaam me voor je - als jij dit niet had gedaan had ik dat niet met je hoeven doen – je brengt er niets van terecht – stel je niet aan - je had toch moeten weten dat… - waarom heb je niet zus of zo gedaan? – wat ben je toch lastig – je bent niets waard - je bent zo stom als het achter-end van een varken.

We zijn het allemaal gaan geloven. We hebben het te vaak gehoord. We denken dat we helemaal verkeerd zijn. Het ligt aan ons. Eerst worden we nog boos. Dan trekken we ons terug in onszelf. We schamen ons dood. We zwijgen.

Totdat we eindelijk de moed verzameld hebben om erover te praten en bevrijd te worden van deze zware last. En dan te ontdekken dat we zijn zoals iedereen. Dat geeft lucht. Dat maakt licht. Dat geeft energie. Het maakt creatief. We gaan weer in onszelf geloven. Het is als herboren worden. Pfffffff…….

Wil je weten hoe jij ook op een veilige manier je jeugdtrauma’s kunt overwinnen zodat je het leven krijgt dat je echt wil?

Ik bied je een gratis gesprek aan waarin je helder krijgt wat jij kunt doen, en welke eerste stap je kunt zetten.

Klik hier om je gegevens in te vullen, of bel 06-24634802

Ontvang mijn gratis e-book:

Hoe bereik ik mijn partner?
#schaamte #schuld #kwetsbaarheid #eenzaamheid #moed

325 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven