Zoeken

Waarom je zelf je geluk in de weg zit

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Voorgevoel

Herken je dat je een periode in je leven meemaakt waarin alles goed gaat? Je gezondheid is goed, je hebt een leuke baan, je relatie gaat lekker, je kinderen hebben geen problemen. Het gaat echt goed, maar ondertussen durf je je vreugde hierover niet voelen.

Op het moment dat je vreugde voelt komt er angst voor in de plaats. Want je kan niet geloven dat het zo zal blijven. Het kan niet anders of er staat iets heel ergs te gebeuren!

Dit wordt in het Engels ‘foreboding joy‘ genoemd. Foreboding betekent voorgevoel. Meestal ervaren we vreugde als voorbode van ongeluk. Wie hier veel over spreekt en schrijft is Brené Brown. Volgens Brené is vreugde de meest beangstigende en moeilijkste emotie die we kunnen hebben.

We kunnen niet genieten van geluk en succes omdat we dit als een voorbode zien van ongeluk.

Ze leert ons een hoe we dit angstige gevoel tegen kunnen gaan. Dat is door onze dankbaarheid te uit te spreken.

Brené vertelt over mensen die een groot verlies te verwerken hebben gehad, en dat zij juist de gewone dagelijkse dingen enorm missen. Ze zegt dat het dus niet werkt om in ons leven het buitengewone na te streven. Het zijn de gewone dagelijkse dingen die het belangrijkst voor ons zijn.

Ook voor jou is dit misschien een periode waarin je stilstaat bij een verlies of een gebeurtenis die je geraakt heeft. Kun je je dankbaar voelen voor wat je hebt gehad in plaats van alleen het gemis te voelen?

Voor mij wordt deze kerst de vijfde zonder mijn man JanDoeke. Ik mis hem nog steeds enorm, ondanks dat ik een nieuwe heel goede relatie heb.

Ik voel me dankbaar om wat ik met JanDoeke gehad heb. Om wat ik van hem heb geleerd, en wat mijn leven met hem me heeft gebracht. Als ik terugdenk aan de verdrietige periode dat hij ziek was stemt die tijd me ook dankbaar omdat we er echt voor elkaar konden zijn en omdat we naar elkaar konden luisteren zonder kritiek op elkaar te hebben.

Ik voel me dankbaar omdat we voor zijn overlijden alles besproken hebben wat ons nog dwars zat. We hebben de vragen gesteld die we aan elkaar wilden stellen. We hebben uitgesproken wat we nog op ons hart hadden.

Ook voel ik me dankbaar voor mijn huidige relatie. En ja, soms voel ik angst om ook hem kwijt te raken. Ik wil in het hier en nu leven en ik voel me blij en dankbaar om alles wat we samen delen. Om de liefde die er tussen ons is en om de interessante gesprekken die we samen hebben. Om de manier waarop we elkaar uitdagen en inspireren. Met hem praat ik regelmatig over onze dankbaarheid voor elkaar.

En ik heb nog veel meer om dankbaar voor te zijn, maar dat zal ik je besparen. Deze dagen zal ik het uitspreken naar degenen wie het betreft.

Wat gaat er allemaal goed in jouw leven? Lukt het je om daarvan te genieten zonder bang te worden dat je het weer verliest? Spreek je dankbaarheid hierover eens uit. Praat erover met anderen of schrijf het op.

Kun je zeggen hoe blij je bent met de mensen om je heen? Kun je hen zeggen dat je je dankbaar voelt omdat ze er zijn en om wat ze voor jou betekenen?

Wil je weten hoe jij het leven krijgt dat je echt wil?

Ik bied je een gratis gesprek aan waarin je helder krijgt wat jij kunt doen, en welke eerste stap je kunt zetten.

Klik hier om je gegevens in te vullen, of bel 06-24634802

Ontvang mijn gratis e-book:

Hoe bereik ik mijn partner?

#forebodingjoy #geluk

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven