Zoeken

Heb jij bindingsangst of verlatingsangst

Bijgewerkt op: 18 mei 2020


Bindingsangst en verlatingsangst

‘Ik maak het uit’, zegt haar vriendje. Ze staan samen in de steeg naast het huis waar het meisje op kamers woont.

Verbijsterd kijkt ze hem aan. Dit kan niet! Hij kan haar niet zomaar in de steek laten! Ze voelt haar maag ineenkrimpen. De tranen springen haar in de ogen.

‘Nee!’, roept ze en ze klampt zich aan hem vast.

‘Ja’, zegt hij. Hij duwt haar weg.

Ze begint hartverscheurend te huilen. ‘Alsjeblieft, doe dit niet! Laat me niet in de steek! Blijf alsjeblieft! Hoe moet ik nu verder?’

De relatie tussen haar en haar vriendje stelt al maanden niets meer voor. Vanaf het begin had ze geweten dat het tijdelijk zou zijn. Ze vond hem lief, niet meer dan dat.

Ze had veel op hem aan te merken. Zijn smaak van kleding, zijn visie op kleine kinderen, zijn interesse in onpraktische sportwagens. Hij wilde voor de vakantie een kleine onhandige snelle auto kopen om indruk te maken bij andere meisjes. Zij was daar heel boos over. Maar nu gaat de vakantie helemaal niet meer door.

De kritiek was wederzijds. Hij vond haar niet knap genoeg. Hij vergeleek haar met mooiere meisjes. Ook op haar kleding had hij commentaar. Ze trok het zich aan, maar ze had weinig geld voor kleding.

In het begin van hun relatie had hij haar nog zo bewonderd omdat ze niet standaard was. Ze droeg toen ze hem ontmoette een suède jasje van de Albert Cuyp. Prachtig vond hij dat. Nu vindt hij het opeens een vod.

Steeds vaker hadden ze ruzie. Volgens hem lag het allemaal aan haar. Hij vond haar dom omdat ze geen geschiedenisboeken las. Ze schaamde zich, maar geschiedenis interesseerde haar niet.

Hij begon haar te controleren. Als ze met vrienden uitging wilde hij mee, ook al kende hij hen niet.

Op een nacht schrok ze wakker van gebonk op het raam. Hij was hij op het dak van het schuurtje geklommen om door het raam naar binnen te komen. De buitendeur was op slot en hij had zijn sleutel niet bij zich.

Dronken kroop hij naar binnen.

Zij was met vriendinnen uit geweest. Hij hoorde haar uit over haar avond. Toen hij vervolgens wilde vrijen en zij liever verder wilde slapen kregen ze weer ruzie.

Zij hoopt dat hij verandert. Ze maakt hem verwijten omdat hij dronken bij haar binnen kwam. Ze wil niet dat hij haar gangen nagaat. Ze wil op vakantie met een auto waar bagage in past en niet met een sportwagen.

Hij wil niet veranderen. Hij wil doen wat hij zelf wil. Hij droomt van mooie meisjes om zich heen. Daar kan hij haar niet bij hebben.

Nu maakt hij het dus zomaar uit! Hij zegt dat hij haar zat is. Ze klampt zich nog steviger aan hem vast. Boos duwt hij haar weg en vertrekt.

Radeloos blijft ze achter. Haar hele wereld stort in. Ze kan zich niet voorstellen dat ze eroverheen zal komen. Koud, eenzaam en wanhopig van verdriet kruipt ze die avond haar bed in.

Verlatingsangst en bindingsangst

De jongen en het meisje in bovenstaand verhaal hebben last van bindingsangst en verlatingsangst.

Vanaf het begin van hun relatie houdt het meisje de jongen al op zekere afstand. Ze vindt hem lief maar niet meer dan dat. Ze weet al dat hun relatie niet voor altijd zal zijn.

Ze is bang voor teveel nabijheid. Maar als hij het uitmaakt is ze niet te troosten, ook al bestond hun relatie alleen uit ruzie en verwijten. Ze weet dat ze elkaar ongelukkig maken, toch denkt ze dat ze niet zonder hem verder kan.

De jongen houdt het meisje op afstand door haar met andere meisjes te vergelijken. Hij kiest ervoor om geen rekening te houden met haar als hij een auto wil kopen voor de vakantie.

Liever maakt hij de blits bij andere meisjes, dan haar te dichtbij te laten komen. Als hij voelt dat zij hem wil veranderen kiest hij voor zichzelf en maakt het uit. Hij gaat zich op andere (afstandelijke) meisjes richten.

Heb jij problemen met jouw partner en wil je dat niet meer? Download dan mijn gratis e-book.

Ontvang mijn gratis e-book:

Hoe bereik ik mijn partner?
#bindingsangst #verlatingsangst #hechtingsproblematiek #hechting #hechtingsproblemen #vertrouwen #zelfvertrouwen #relatieproblemen

224 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven