Zoeken

Hoe je van jezelf leert houden

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Houden van jezelf

‘Wat wil je nu echt in je leven?’, vroeg mijn coach.

Ik lig lekker lui in de hangmat in mijn tuin te schommelen in de zon. Ik overdenk wat we pas geleden hebben besproken.

Ik had haar verteld over mijn worsteling met mijn werk, omdat ik soms zo twijfel.

‘Ik heb zoveel te bieden’, snifte ik tegen haar.

Tranen begonnen te stromen. Ik voelde dat ik naar mijn kwetsbare zelf ging. Ik liet haar vraag op me inwerken.

Opeens drong het tot me door dat ik anderen niet wil helpen om gelukkige relaties te krijgen. Ik had altijd gedacht dat mijn klanten dat willen.

Het voelde niet goed. Ik dacht aan het eerste moment, en ik er weerstand tegen voelde.

‘Wat ik echt wil is mensen helpen om van zichzelf te houden. Dan hebben ze niemand nodig om hen gelukkig te maken.

Dat is ook zoals ik het zelf in mijn leven geleerd heb. Als ik terugkijk naar dertig jaar geleden, zie ik een eenzame vrouw die dacht een liefdespartner nodig te hebben om gelukkig te zijn.

Liefde

Omdat ik dacht dat ik niet goed genoeg was, kon ik niet geloven dat ik liefde waard was. De mannen in mijn leven waren net zo eenzaam en gekwetst als ik. Ik had relaties met veel problemen.

Ik had nog een lange weg te gaan om te ontdekken dat ik pas liefde van een ander kan laten binnenkomen als ik in de eerste plaats mezelf liefheb.

Ik heb cursussen en opleidingen gedaan. Mijn relaties werden beter. Maar het meeste leerde ik van het leven zelf.

Het gekke is dat ik pas echt ontdekte dat ik goed genoeg ben toen mijn man JanDoeke eind 2011 ongeneeslijk ziek werd. Ik stopte met mijn baan. Ik voelde dat ik alles wat ik deed, voor hem en voor mijzelf, uit liefde deed.

Het koste me geen enkele moeite. Met liefde kon ik voor hem zorgen. Met liefde ging ik met hem mee naar het ziekenhuis. Ik duwde hem met liefde voort in zijn rolstoel. Die liefde kreeg ik volop van hem terug. Tot hij overleed in 2013.

Ook daarna wist ik dat ik niets verkeerd kon doen, omdat ik naar mijn hart was gaan luisteren.

Er zijn zoveel mensen die in dezelfde situatie zitten als ik dertig jaar geleden. Ik weet hoe angstig ze zijn. Hoe ze zichzelf opsluiten om niet opnieuw gekwetst te worden. Het is moeilijk om daar doorheen te breken. Maar als ze dat gaan doen gaat er een nieuwe wereld voor hen open.

Ik ging ooit naar het RIAGG om mijn problemen op te lossen. Ik kwam in een praatgroep met jonge mensen. Na drie of vier bijeenkomsten stapte ik eruit omdat ik nog steeds niet aan de beurt was geweest om iets over mezelf te vertellen.

Ik wilde dat er naar me geluisterd werd. Dat er iemand met me mee zou denken. Dat ik zou leren om mezelf te accepteren.

Ik herinner me dat de groepsgesprekken nauwelijks over mensen en emoties gingen, maar over oppervlakkige gebeurtenissen, zoals vlekken in een spijkerbroek die er niet meer uitgingen.

Na drie bijeenkomsten stapte ik op. Ik had meer aan mijn vriendinnen.

Pas veel later in mijn leven leerde ik dat je niet kunt geven wat zelf niet hebt. Als je niet van jezelf houdt heb je geen liefde om te delen met een ander. Ik leerde van mezelf te houden.

Ik woon nu in een prachtig huis met een prachtige grote tuin. Ik doe werk dat ik leuk vind. Ik vind mezelf een leuk mens om mee te leven. Ik hou van acteren, fietsen, lezen en schrijven. Ik heb een geweldige partner en een goede band met mijn familie en vrienden.

Tuin van Ans Breetveld

Dit is wat ik anderen ook gun en dit is waar ik anderen mee wil helpen.''Doe dat dan!', riep mijn coach. 'Dat is je op het lijf geschreven.'Dus dit is wat ik voor jou kan doen:

Ik help je uitpuzzelen waarom jij doet wat je doet. Wat jou in de weg zit om van jezelf te houden. Hoe je veranderingen kunt aanbrengen zodat je het leven krijgt dat je echt verlangt. Vol liefde, succes en geluk.

Wil jij ook van jezelf leren houden, zodat je gelukkig wordt met jezelf en in je relaties?

Ik bied je een gratis gesprek aan waarin je helder krijgt wat jij kunt doen.

Klik hier en vul je gegevens in, of bel 06-24634802 dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Ontvang gratis e-book:

Hoe bereik ik mijn partner?#eigenliefde #verlangen #liefde #RIAGG #goederelatie #gelukkigerelatie #vanjezelfhouden

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven