Zoeken

Waarom liefde een obsessie wordt

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Waarom liefde een obsessie kan worden

Stel je eens een klein kind voor dat haar gelukkige kleine huisje in het bos verlaat om de wereld te verkennen.

Ergens onderweg ontmoet ze een schepsel dat ze nog nooit heeft gezien. Bang rent ze terug naar huis.

Het kind van een gezond gezin vindt steun en geruststelling wanneer ze daar komt. Haar ouders gaan op onderzoek, concluderen dat het schepsel niemand kwaad doet en moedigen haar aan het de volgende dag weer te proberen.

Maar het kind van een ongezond gezin merkt dat ze buitengesloten is. Wanhopig bonst ze op de deur en smeekt om hulp, omdat ze denkt dat het monster achter haar aan komt.

Ze ziet licht onder de deur, maar niemand komt haar redden. Hoe harder ze bonst, hoe wanhopiger ze wordt om binnen te komen.

Geobsedeerde geliefden bonzen nog steeds op de deur, maar dit keer is het de deur van hun doelpersoon en niet die van hun ouders. Ze zijn ervan overtuigd dat achter die deur hun enige redding ligt van hun eenzaamheid, wanhoop en verlating.

Ofschoon ze met hun verstand misschien begrijpen dat hun doelpersoon een nieuwe bewoner is van het huisje, het straaltje hoop dat ze onder de deur zien biedt dezelfde extatische emotionele belofte die ze als kinderen hadden – weer gekoppeld te worden aan hun oorspronkelijke gevoelens van gelukzaligheid.

Wanneer geobsedeerden voelen dat hun mystieke, ongrijpbare gevoelens van volledig één zijn binnen hun bereik liggen, wordt daarmee vergeleken alles in de hele wereld onbelangrijk.

Ze hebben eindelijk hun ideaal gevonden, en niets kan hen ervan weerhouden te vechten om daarop weer beslag te kunnen leggen.

De oerenergie die door die overweldigende verwachtingen wordt opgewekt, kan geobsedeerde geliefden meer bezieling geven dan ze in jaren hebben gevoeld, en dwingt hen ertoe hun gelukzalige koppeling nog harder na te jagen.

Tekst uit boek: Als liefde een obsessie wordt. Schrijvers: Susan Forward en Craig Buck

Herken je je hierin? Wil jij ook graag een gelukkige relatie?

Ik bied je een gratis gesprek aan waarin je helemaal helder krijgt wat jij kunt doen om een gezonde liefdevolle relatie te krijgen.

Plan een gratis gesprek met Ans Breetveld

Ontvang mijn gratis e-book: Hoe bereik ik mijn partner?
#obsessie #liefde

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven