Zoeken

Mijn top 10 van beste zelfhulpboeken

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Zelfhulpboeken

Ik heb uit boeken heel veel geleerd over mezelf en relaties. Gelukkig lees ik graag. Boeken hielpen me om mezelf en anderen beter te kennen en begrijpen.

Ik leerde snappen hoe liefde en relaties werken. Ik ging begrijpen waarom ik reageerde zoals ik deed. Ik ging inzien waarom ik anderen niet de schuld van mijn problemen kon geven. Ik werd milder naar mezelf en anderen. Ik leerde vergeven en ik ging van mezelf houden.

Ans Breetveld

Ben jij er ook iemand die graag leest? Ik heb voor jou een Top 10 samengesteld van boeken die jouw leven positief kunnen veranderen. Ik kan ze je van harte aanbevelen.

1. Als hij maar gelukkig is - Robin Norwood

Het was in de jaren tachtig dat ik dit boek las. Ik had steeds relaties met mannen die mij op afstand hielden en niet thuis gaven als ik hen nodig had. Ik verweet het hen.

Door dit boek ontdekte ik wat mijn eigen aandeel hierin was, en waarom ik teveel in de liefde investeerde in de hoop er liefde voor terug te krijgen. Ik heb hem vorig jaar herlezen. Ik vind het nog steeds een fantastisch boek.

2. Eindeloos bewustijn - Pim van Lommel

Dit boek las ik in 2013 voor de tweede keer nadat mijn man overleden was. Het gaf me inzicht in de betekenis van het leven. Ik begon te begrijpen hoe we zonder oordeel naar onszelf en anderen kunnen kijken. En dat ons leven niet voor niks is, maar een doel heeft.

Pim van Lommel is een cardioloog die door zijn werk met bijna-dood ervaringen (BDE's) te maken kreeg. Je hoeft niet in BDE's te geloven om veel uit dit boek te halen.

3. Houd van mij - Robert Holden

Houd van mij

Een heel waardevol boek van Robert Holden om de liefde te begrijpen. Het leert je dat liefde begint met liefde voor jezelf. Liefde kent geen angst.

Het staat vol met mooie oefeningen, opdrachten, citaten en leerzame teksten.

In mijn eigen exemplaar heb ik allemaal bladwijzerpapiertjes geplakt om snel de belangrijkste oefeningen en teksten terug te kunnen vinden.

4. Nestgeuren - Piet Weisfelt

Ik vond mijn exemplaar op de Boekenmarkt in Deventer. Door dit prachtige boek leerde ik hoe onze opvoeding ons leven bepaalt.

Ik leerde van Piet Weisfelt hoe mijn relatie met mijn ouders mijn relaties in mijn volwassen leven bepaald heeft. Ik was blij met alle herkenbare voorbeelden en oefeningen.

Dit boek is ook heel geschikt voor ouders, opvoeders, docenten en jeugdhulpverlening omdat het als basis voor verschillende soorten van begeleiding gebruikt kan worden.

Zelfhulpboeken

5. Stop met aardig zijn - Thomas D'Ansembourg

Dit boek heeft me enorm geholpen om beter te communiceren en voor mezelf op te komen.

Je leert te bepalen wat je wilt en hoe je dat voor jezelf kunt vragen door te vertrouwen op je eigen gevoelens en behoeften. Het leert je ook hoe je naar anderen kunt luisteren zonder dat je bang hoeft te zijn dat je zijn of haar problemen op moet lossen.

Een geweldig boek als je wilt stoppen met anderen te pleasen.

6. Ik heb je liefde nodig, is dat waar? - Byron Katie

Beste boeken over liefde en relaties

Byron Katie heeft vier eenvoudige vragen voor je die je leven veranderen. Als je worstelt met liefde en relaties is dit een heel verhelderend boek.

Ik heb werkelijk zien gebeuren dat mensen die het huilen nader dan het lachen stonden een totaal andere kijk op hun problemen kregen door deze vragen. Ze gingen lachend naar huis.

Het is een makkelijk leesbaar boek dat niet in je boekenkast zou mogen ontbreken.

7. Wat als dit de hemel is? - Anita Moorjani

Anita Moorjani verwerpt allerlei mythes die we vanuit onze opvoeding en onze maatschappij meekrijgen. Door een bijna-dood ervaring kreeg ze een totaal andere kijk op het leven. Ze leert je om vanuit liefde te leven in plaats vanuit angst. Ze haalt allerlei overtuigingen over hoe we moeten zijn en wat er van ons verwacht wordt overhoop.

Een prachtig boek met heel veel tips en oefeningen.

Ook haar eerste boek: Ik moest doodgaan om mezelf te genezen is een aanrader.

8. Het leven liefhebben door acceptatie - Tara Brach

Aan de hand van haar eigen ervaringen leert Tara je om jezelf lief te hebben en volkomen te accepteren. Ze geeft je leerzame citaten, meditaties en geleide overdenkingen.

Een vriendin aan wie ik dit boek had aangeraden reageerde naderhand laaiend enthousiast. Ze leest het boek stukje bij beetje en doet één voor één de oefeningen. Haar relatie met haar gezin is er enorm door verbeterd.

Ze straalt veel meer rust en vertrouwen uit. Ze was al een heel lieve vriendin, maar nu is ze nog veel leuker, want onze gesprekken zijn veel boeiender geworden.

9. De moed van imperfectie - Brené Brown

Boeken van Brené Brown

Ik las dit boek in 2014. Ik had nog steeds veel last van onzekerheid en twijfel over mezelf. Dit boek heeft mij enorm geholpen om mezelf te nemen zoals ik ben. Ik durfde eindelijk echt uit mijn schulp te komen en me te laten zien aan de wereld.

Het is een dun boekje dat makkelijk leest, met veel hilarische maar herkenbare voorbeelden. Ik voel me dankbaar dat dit boek op mijn pad is gekomen. Ik kan je ook Brené Brown's Ted-talk 'De kracht van kwetsbaarheid' aanraden.

10. Boek van vergeving - Willem Glaudemans

Als je moeite hebt om jezelf of iemand anders te vergeven lees dan dit boek. Het gaat over dader- en slachtofferschap. Het leert je dat vergeving is om niet boven of onder een ander te staan. Je gaat begrijpen wat vergeving werkelijk is. Je leert dat vergeving niet zo ingewikkeld is als je dacht. Je krijgt er een lichter leven door.

Bij dit boek hoort ook een werkboek van Willem Glaudemans: Het wonder van vergeving. Een wonder is het, kan ik je zeggen.

Nog niet genoeg gelezen?

Lees dan ook mijn super interessante gratis e-book 'Hoe bereik ik mijn partner?' Klik hier om hem te downloaden


#zelfhulpboeken #RobinNorwood #PimvanLommel #RobertHolden #PietWeisfelt #ThomasDAnsembourg #ByronKatie #AnitaMoorjani #TaraBrach #BrenéBrown #WillemGlaudemans #Alshijmaargelukkigis #Eindeloosbewustzijn #Houdvanmij #Nestgeuren #Stopmetaardigzijn #Ikhebjeliefdenodig #isdatwaar #Watalsditdehemelis #Hetlevenliefhebbendooracceptatie #Demoedvanimperfectie #Boekvanvergeving #Boekoverliefde #Boekoverrelatie

623 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven