Zoeken

Jaloezie, zo kom je ervan af

Bijgewerkt op: 20 dec. 2019


Wat jaloezie is

Woest kan je je voelen als je jaloers bent. Een ander heeft wat jij niet hebt. Je zou het liefst je rivaal uit de weg willen ruimen.

Heb je last van jaloezie in je relatie? Voel je angst dat je partner een ander aantrekkelijker vindt dan jij? Ben je bang dat je niet leuk, niet mooi of niet intelligent genoeg bent? Of dat je partner zijn of haar interesse in jou gaat verliezen omdat hij een ander leuker of aantrekkelijker vindt? Herkenbaar.

Jaloezie is een emotie. Je voelt het in je lijf. Het maakt dat je je klein voelt en onzichtbaar. Het leidt tot boosheid en ruzie. Je wilt dit niet meer.

Reden om jaloers te zijn

Vroeger had ik zelf ook behoorlijk last van jaloezie. Als ik met een vriendje uitging en hij richtte zich op een andere dame zag ik groen van jaloezie. In haar zag ik alles wat ik niet had. In mijn ogen was ze mooier, slimmer en communicatief vaardiger dan ikzelf. Ik zou mijn vriend bij haar weg willen sleuren.

Ik durfde niet. Ik ging ervan uit dat ik dan zeker uit zijn gratie zou zijn.

Ik slikte te veel van mijn vriendjes.

Ik had bijvoorbeeld een relatie met een jongen die mij met andere meisjes vergeleek. Hij was erg op uiterlijk gericht en ik kwam er bekaaid af.

Hoe jaloezie ontstaat

Jaloezie heeft te maken met eigenwaarde en het beeld dat je van jezelf hebt. Je ziet jezelf als minder dan een ander. Het is iets dat soms al vroeg in je leven ontstaat.

Jaloezie heeft te maken met verlatingsangst. Met angst om niet goed genoeg te zijn waardoor je door anderen afgewezen zou kunnen worden.

Vraag jezelf eens af:

  • Heb je moeten concurreren met een broertje of zusje om aandacht van je ouders?

  • Heb je vernederingen moeten ondergaan of werd er neerbuigend over je gepraat?

  • Werd je vergeleken met anderen die een voorbeeld voor jou moesten zijn?

  • Hadden je ouders of anderen hoge verwachtingen van jou waar je niet aan kon of wilde voldoen?

  • Werd je ten onrechte gestraft of gepest, mishandeld of misbruikt?

  • Werd je niet gezien of gehoord omdat je ouders het te druk hadden met andere dingen?

Dit soort factoren kunnen jaloezie in je volwassen leven in de hand werken.

Jaloezie is een emotie waar we niet snel over praten. We schamen ons ervoor. Toch raad ik je aan om het niet weg te stoppen want je kan er veel van leren.

Houd eens bij wanneer jaloezie bij jou opspeelt en wat bij jou jaloezie veroorzaakt.

In welke situaties heb je er last van? Zijn er mensen in je omgeving die het erop aan sturen door jou naar beneden te halen? En wat in jou staat toe dat je dat gelooft?

Jaloezie

Je hebt er niets aan om jaloezie te ontkennen. Want het wil je iets vertellen. Het vertelt je iets over wat jij heel graag wilt.

Ga bij jezelf eens na wat het precies is wat je wilt. Is het bijvoorbeeld liefde, waardering, respect of gaat het over materiële zaken?

Wat kan je doen om dit aan jezelf te geven? Hoeveel liefde, waardering en respect heb je voor jezelf? Hoe kan je dat vergroten?

Kan je zelf aan anderen geven wat je zelf hoopt te krijgen

Wat kan je doen?

Ikzelf geloofde bijvoorbeeld mijn vriend in bovenstaand voorbeeld. Ik dacht dat hij gelijk had. Dat ik niet mooi genoeg was. Ik geloofde hem helemaal.

Dat kwam omdat ik mezelf toestond om hem te geloven. Ik zette zijn mening boven mijn eigen oordeel.

Als ik eerlijk naar mezelf was geweest had ik hem kunnen tegenspreken. Hij was tenslotte eerder wel voor mij gevallen en een relatie met mij begonnen. Op dat moment vond hij mij aantrekkelijk genoeg. Ik zag er nog steeds hetzelfde uit. Dus waarom zou ik hem geloven?

Hoe ik over mijn jaloezie heen gekomen ben? Ik ben trainingen gaan doen om mezelf goed te leren kennen en ontwikkelen. Ik las diverse zelfhulpboeken. Het ging niet van de ene op de andere dag. Ik heb er moeite voor moeten doen. Mijn zelfvertrouwen groeide. Ik had het niet meer nodig om jaloers te zijn.

Het leuke was dat ik mijn vorige man zelfs ging wijzen op mooie of leuke vrouwen. We hadden afgesproken: ‘Kijken wel, aankomen niet.’ Dat werkte heel goed. Ik heb hem altijd volledig vertrouwd.

Oefening om jaloezie om te draaien

Als je jaloers bent betekent het dat je hoge eisen aan jezelf stelt. Je richt je op alles wat je niet hebt of kan.

Draai het eens om. Wat heb je wel? Waar ben je allemaal goed in? Wat vinden mensen leuk aan jou? Richt je vooral daarop.

Wat ik in jou waardeer en leuk vind

Opdracht:

Vraag aan 5 mensen in jouw omgeving om op te schrijven wat ze

allemaal in jou waarderen en leuk vinden.

Hang hun antwoorden aan de muur op een plek waar je ze vaak ziet of lijst ze in.

Je zal zien hoe dat helpt om je eigenwaarde op te krikken en je jaloezie te verminderen.

Wil jij ook graag helemaal van je jaloezie af? Ik help je graag.

Via deze link boek je een gratis en vrijblijvend gesprek


Download hier mijn gratis e-book:


#jaloezie #eigenwaarde #emotie #aantrekkingskracht

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven