Zoeken

De verborgen kracht van verdriet

Bijgewerkt op: 5 mei 2020

Tranen

Ik weet nog dat ik me in 2013 aan het oriënteren was op een opleiding en naar de open dag ging. Ik wilde een vraag aan de docente stellen, maar in plaats daarvan barstte ik in tranen uit.

Ik begon de opleiding Stresscounseling namelijk heel kort nadat mijn man Jan Doeke was overleden. Ik was nog volop in de rouw.

Vanmorgen bladerde ik door mijn portfolio van deze opleiding.

Ik maak je deelgenoot van een stukje tekst dat ik aan het eind van het cursusjaar schreef. Ik hoop dat je er iets voor jezelf uit mee kunt nemen:

Rouw

Collage Stresscounseling

Ik begon aan deze opleiding met een groot verdriet in mijn leven om het overlijden van mijn man Jan Doeke.

Nu, bijna een het einde van de cursus heb ik het verdriet een plek kunnen geven. Ik zie dat het positieve kanten heeft. Door het verdriet weet ik dat ik van Jan Doeke gehouden heb en nog steeds van hem houd.

Hem verloren te hebben doet nog steeds pijn, maar de scherpe kant is eraf. Wat er nu overheerst is dankbaarheid omdat ik met hem heb mogen leven en om alles wat ik van hem geleerd heb en om wat ik nog steeds van hem leer.

Ik was vijftig jaar toen hij overleed en ik bedacht me dat ik nog een heel leven voor me had dat ik zinvol wilde invullen. Deze opleiding is hier een goede start voor geweest.

Portfolio Stresscounseling

Ik ben trots op wat ik dit jaar geleerd heb. Teruglezend in mijn verslagen zag ik dat ik de eerste les bang was om mijn emoties te laten zien. Ik heb geleerd dat ik over emoties durf te praten en ik durf ze te tonen. Ik vond het de eerste les spannend om een oefening met z’n tweeën te doen.

Nu durf ik nabij mensen te komen, een gesprek aan te gaan en vragen te stellen. Ik ben bezig te leren om niet door negatieve emoties van anderen geraakt te worden omdat de emoties niet van mij zijn, maar van hen.

Ik voel me sterk en ik weet welke richting ik uit wil met mijn leven. Ik zou graag relatiecoach willen worden op het gebied van liefdesrelaties, maar ook bij problemen in het gezin, bij broers of zussen en op de werkvloer. Op dit gebied leer ik nu ook al veel door mijn vroegere en huidige relaties met partners, familie, vrienden en collega’s.

Ook leer ik om mijn overleden moeder, op wie ik altijd zo boos was, beter te begrijpen. Ik stel haar vragen die ik vroeger nooit gesteld heb en ik krijg ook nog antwoord.

Jan Doeke van Egten

Ik leer om mijn kwetsbare kant aan anderen te tonen. In plaats van afstand omdat ik me altijd achter een masker verschool ervaar ik nu nabijheid en begrip van anderen. Als een gesprek moeilijk wordt ga ik door. Ik analyseer mijn emoties en ik benoem ze.

Ik denk vaak terug aan woorden van Jan Doeke die hij in de laatste maanden van zijn leven vaak tegen mij zei: “Ik wil dat het goed met je gaat".

Als ik de laatste alinea lees ontroert het me weer.

De zin van tegenslag en verdriet

Veel mensen gaan op een andere manier vorm geven aan hun leven na tegenslag of verdriet. Ze worden er sterker door. Ze vinden zin in dat wat hen pijn heeft gedaan. Dat heet posttraumatische groei.

Ik ben ander werk gaan doen na het overlijden van mijn man. Ik was klinisch chemisch analiste. Nu help ik mensen om weer in contact met elkaar te komen als hun relaties moeilijk gaan.

Citaat

Een zin die me in mijn verzameling teksten in mijn portfolio ook opvalt en waar ik mee af wil sluiten is deze:

Als er geen verdriet zou zijn, zou er geen liefde zijn.

Herken je je in iets uit bovenstaande? Worstel jij misschien ook met verdriet? Om verlies? Om een scheiding? Omdat je je niet begrepen voelt?

Weet je niet hoe je verder kan? Zou je je verdriet een plaats willen geven?

Misschien vind je het fijn om hier met mij hierover in gesprek te gaan.

Als dat zo is klik dan hier om een afspraak met mij te maken.

Ans Breetveld


Download mijn gratis e-book Hoe bereik ik mijn partner?#rouw #verdriet #tranen #kwetsbaarheid #Dezinvanverdriet #posttraumatischegroei

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven