Zoeken

Verborgen geheimen, het zal je verrassen

Bijgewerkt: 5 mei 2020


Als ik mensen rechtstreeks naar schaamte vraag neigen zij dit te ontkennen.

Ze reageren verontwaardigd: ‘Ik me schamen? Waarvoor? Welnee!’ Ze lachen hartelijk en gaan snel weer over op iets anders.

Schaamte gaat over verborgen geheimen. We denken dat we geen geheimen hebben. We hebben in onze opvoeding geleerd dat we open en eerlijk moeten zijn. We mogen niet liegen. Maar feitelijk liegen we het hardst tegen onszelf.

Perfectionisme is de andere kant van schaamte

We denken dat we niets te verbergen hebben. We denken dat we eerlijk zijn naar onszelf en onze omgeving. Dat we oprecht zijn. Dat we onszelf wel aardig kennen.

Maar als ik jou vraag of jij je ergens voor schaamt, wat gebeurt er dan bij jou van binnen? Kun je jouw schaamte direct vinden? Of is het iets dat je diep hebt weggestopt?

Schaamte gaat over dingen en gebeurtenissen die je voor jezelf niet wilt weten. Want je schaamt je ervoor. Schaamte is de emotie waar je het meest van weg wilt. Waar je vaak helemaal niet meer bij kan komen.

We proberen ons zo mooi en vriendelijk mogelijk naar de buitenwereld op te stellen. We rennen onze benen uit ons lijf om alles goed te doen. Want wat zullen anderen over ons denken? Als maar niemand zich negatief over ons uit zal laten.

Wat je niet in de gaten hebt is dat je geheimen met je meedraagt die jouzelf onbekend zijn. Dit zijn geheimen die jou door anderen opgelegd zijn. Anderen hebben hun schaamte op jou geprojecteerd. Ze hebben je op een sneaky manier geleerd om dit net als zij ook verborgen te houden.

Geheimen die je met je meedraagt

Je bent je er niet meer van bewust. Het begon meestal toen je nog heel klein was. Het gebeurde met houding en lichaamstaal. En later met gesproken woorden en zinnen.

Ouders en opvoeders deden het. De maatschappij en de reclamewereld deden het. En mensen die jou mishandelden, misbruikten, manipuleerden en pestten.

Iedereen heeft er iets van meegekregen. In min of meerdere mate. Ook al denk je misschien van niet.

Ik kan me voorstellen dat je wilt wegduiken als je dit hoort. Vooral als je zelf ouder of opvoeder bent: ‘Ik doe zoiets niet! Ik praat niemand schaamte aan. Wat denk je wel niet van me?’

Je hebt niet door dat je patronen doorgeeft die je van je ouders en de maatschappij geleerd hebt.

Schaamte zit je in de weg. Het belemmert je om voluit te leven. Het zit in de weg bij de liefde. Het zorgt dat je niet van jezelf kan houden. En als je niet van jezelf houdt, kan je ook niet van anderen houden. Je kunt namelijk niet geven wat je zelf niet hebt. Je kunt geen liefde aan anderen geven als je geen liefde voor jezelf hebt.

Schaamte verhindert om voor jezelf op te komen. Je laat je sneller manipuleren. Je zal anderen sneller over je grenzen laten gaan. Heb je dat eigenlijk wel in de gaten?

We schamen ons om wat we denken en wat we voelen. We leerden om ons te schamen over seks. We schamen ons voor ons uiterlijk. We zijn te dik. We zijn te dun. Omdat we teveel, te weinig of ongezond eten.

We schamen ons voor onze lichaamsgeur. Voor ons rommelige huis. Onze opleiding. Omdat we niet mee komen op het werk. Omdat we nog geen relatie hebben. Omdat het in onze relatie steeds uit de hand loopt. Omdat we ons kind door elkaar hebben gerammeld. Omdat we roken. Drinken. Of omdat we teveel porno kijken.

Alles blijft achter gesloten gordijnen

Alles blijft achter gesloten gordijnen. We zwijgen. We doen alsof er niets aan de hand is. We blijven doorgaan met ons aanpassen aan veronderstelde verwachtingen van anderen.

We dragen dit als een last met ons mee.

Onze schouders zakken naar beneden. We buigen onze rug. We raken burn-out.

Onze relaties mislukken. We voelen ons eenzaam. We zetten een glimlach op om het te verbergen. We slepen ons van en naar het werk, de supermarkt en ons huis.

Herken jij je hierin?

Pas op dat je, als je oud en grijs bent, niet met spijt op je leven terugkijkt. Omdat je uit schaamte niet geleefd hebt. Omdat je niet gedaan hebt wat je zo graag had gewild. Alleen maar om de schijn op te houden.

Hoe je schaamte kunt herkennen?

Perfectionisme is de andere kant van schaamte.

Wie perfectionistisch is wil schaamte voorkomen. Je doet je best om mooi, lief en aardig te zijn als je gelooft een lelijk, naar mens te zijn. Je werkt te hard en wilt bewijzen dat je iets kan als je er diep van binnen van overtuigd bent dat je niet goed genoeg bent.

Vraag jezelf eens af: wat ben ik nu eigenlijk aan het doen? Waar ben ik mee bezig?

Als je leert jezelf te accepteren heb je het niet nodig om je best te doen. Omdat je in jezelf gelooft. Omdat je jezelf een leuk en aardig mens vindt.

Plezier maken

Zou het niet heerlijk zijn om al jouw schaamte helemaal af te leggen?

Als je zou stoppen met je af te vragen wat anderen van jou denken? Als je gaat doen wat je werkelijk wilt?

Hoe zou dat voor jou zijn?

Een pak van je hart? Weer lucht krijgen? Plezier maken? Vrijen? Liefhebben? Leven?

Wil jij van je perfectionisme af? Wil je leven en echt liefhebben?

Ik help je graag.

Neem gerust contact op voor een gratis gesprek via deze link.

Of stuur een e-mail naar:

ans.breetveld@academievoorliefdeengeluk.nl

Ans Breetveld

Download ook mijn gratis e-book:#perfectionisme #schaamte #schamen #voluitleven #pleziermaken #vrijen

97 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven