Zoeken

Hoe overwin je twijfel?

Op de dagen dat ik niet werk sta ik vaak op met twijfel. Of beter, de twijfel begint al als ik nog in bed lig. Als de wekker gegaan is bedenk ik, voordat ik opsta, eerst na over de dag die komen gaat.


Ik probeer te bedenken waar ik de dag aan ga besteden, nu in coronatijd, nu ik niet de vrijheid heb om mensen te zien en te gaan en te staan waar ik wil.


Vóór de lockdown deed ik het ook, een zinvolle dagbesteding bedenken, maar er was al veel vastgelegd. Op maandag ging ik naar een tai chi-les in de duinen, en daarna gezellig met elkaar koffie drinken.


Op dinsdag of woensdag ging ik naar een schrijfgroepje bij Margreet Schouwenaar of Maria Genova. Of spontaan een vriendin bellen om erop uit te gaan. Of op bezoek bij mijn oude tante.


Nu blijf ik thuis, afgezien van af en toe een wandeling in de duinen met mijn partner, of ik doe een boodschap in het dorp.


Op de ochtenden dat ik vóór het opstaan mijn dag overdenk slaat de twijfel toe. Ideeën genoeg. Ik kan mijn dagen besteden aan schrijven, tekenen,

Zelf gehaakte trui
Zelf gehaakte trui

Voor mij is het belangrijk dat ik me ontwikkel. Ik wil iets leren van wat ik doe. Beter worden. Groeien.


Als ik een boek lees kijk ik naar de schrijfstijl, de opbouw, de spanning, het plot, metaforen, ritme en zinsopbouw. Waarom spreekt een boek mij aan? Zou ik ook zo kunnen schrijven?


Op internet volg ik cursussen tekenen en schilderen. Ik kijk video's waarin het wordt voorgedaan. Ik leer over kleurgebruik, licht en donker, perspectief, beweging en het gebruik van verschillende materialen.


In mijn boekenkast staat een rij haakboeken met voorbeelden van steken, ribbels, noppen, bobbels, vormen en grannysquares. Wat ik ook wil, ik kan het maken, want vóór de lockdown heb ik een tas vol haakgaren gekocht in allerlei kleuren.


Zodra de wekker gaat bedenk ik wat ik ga doen. Haken? Maar wat dan? Een trui? Een stola? Een deken? Ga ik tekenen of schilderen? Met welke materialen? Wat is het onderwerp?


Of schrijf ik verder aan mijn boek? Of liever een blog? Of ga ik wandelen, want het is mooi weer?


Er ligt nog een stapel boeken, allemaal ongelezen. Met welke zal ik beginnen?


Waar heb ik vandaag nou echt zin in, vraag ik me af. Ik wacht af of er een antwoord in mij opkomt.


Maar alles lijkt zich aan te dienen. Alles wat ik bedenk is interessant. Het lukt me niet om te kiezen.


Wat is er vandaag aan de beurt, is de volgende vraag die ik me stel. Ik heb pas een trui gehaakt, dus ik kan beter gaan tekenen. Maar wat? Een portret? Een landschap? Een oefening van internet? Nog kom ik er niet uit.


Dan sta ik op en lees de krant. Drink een kop koffie. Fiets het dorp in naar de supermarkt. Nog een koffie. Blader door mijn teken- en schilderboeken. Kijk op internet of iets aandient dat mij vandaag past.


Waarom twijfel ik toch zo, rek ik tijd uit, en loop ik te lanterfanten? Ik weet dat als ik uiteindelijk de knoop doorhak, ik ga doen wat ik gekozen heb. De materialen die ik nodig heb maak ik op orde. Dan begin ik en maak het af.


Zou het perfectionisme zijn wat me in de weg zit? Het liefst wil ik dat het resultaat dat ik bereik beter is dan de vorige keer.


Het is de overmaat aan mogelijkheden die mij belemmert te kiezen. Op welke manier beperk ik die overmaat?


Zou het helpen als iemand me zou zeggen wat ik moet doen? Iemand die mij een opdracht geeft, bijvoorbeeld: schilder het uitzicht uit je raam. Als ik naar schilderles zou gaan zou de docent dat doen. Helaas, er is geen les in coronatijd.


Ik zou het aan mijn man kunnen vragen, Maar hij krabt zich op zijn hoofd. Of ik zou een tekenboek uit de kast kunnen pakken, blind openslaan en me laten inspireren door wat ik zie.


Ik zou een planning kunnen maken en inroosteren wat ik ga doen en wanneer. Bijvoorbeeld op maandagmiddag tekenen of schilderen. Week 1 een landschap, week 2 een portret, week 3 een stilleven, en zo verder.


Op een vel papier zou ik mogelijkheden waar ik uit kan kiezen op kunnen schrijven en met mijn ogen dicht prikken wat ik ga doen.


Als ik twijfel over grotere zaken doe ik het anders. Als het bijvoorbeeld gaat over vriendschappen, relaties of werk.


Dan vraag ik me af hoe ik er, als ik vijfennegentig ben, vanaf mijn sterfbed op terug zou kijken.


Zou ik spijt hebben van wat ik kies? Zou ik willen dat ik het anders aangepakt had? Als ik er zo naar kijk krijg ik altijd antwoord en weet ik wat me te doen staat.


Gelukkig krijg ik voor vandaag een inval. Ik ga het boek 'Lekker tekenen' van Siegfried Woldhek uit de kast pakken en ermee aan de slag. Ik ben nieuwsgierig en wil ervan leren. Ik word vrolijk als ik er aan denk.


Hoe los jij jouw twijfel op? En maakt het uit of het over grote of kleine zaken gaat?


Ans Breetveld, Relatietherapeut
Download mijn gratis e-book en ontdek:

  • Hoe jij jouw partner, die jou op afstand houdt weer kan bereiken

  • Hoe je relatieproblemen oplost

  • Veel inzichten, tips en cadeaus om een goede relatie te krijgen en te houden

Download het e-book hier

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven