Hoe ik eenvoudig van hooikoorts afkwam

16 Oct 2019

En wat hooikoorts en seksualiteit met elkaar te maken hebben
 

‘Ik moest doodgaan om mezelf te genezen’, is de titel van een boek van Anita Moorjani. Ik las het boek in de zomer van 2018.

 

In dit boek vertelt Anita dat ze was overleden aan kanker. Ze was al aan de overkant.

 

In haar bijna-doodervaring zag ze dat deze kanker was ontstaan door angst voor kanker. Vriendinnen van haar waren overleden door de ziekte. Ze was als de dood dat ze het ook zou krijgen. En juist daardoor kreeg ze het.

 

Anita kwam terug in het leven en genas in recordtijd. De kanker verdween binnen drie weken volledig uit haar lichaam. Haar artsen waren verbijsterd en konden het niet verklaren.

 

Ik las boeken van Louise Hay, waarin ze uitlegt dat verkeerde gedachten en overtuigingen ons ziek maken. Een citaat: ‘Ik geloof dat we iedere zogenaamde ‘ziekte’ in ons leven creëren’.


Anita en Louise zetten mij aan het denken.


Ik heb lang gewerkt als klinisch chemisch analiste in diverse ziekenhuizen en in een psychiatrische inrichting. Vervolgens ging ik samen met een arts langs bedrijven waar ik het personeel keurde en coachte op gezondheid en levensstijl.

 

Door gesprekken en coaching met heel veel mensen kreeg ik eerder al de indruk dat mensen zelf hun ziekte creëren.


Behalve nare kanten van ziekten hebben we er ook voordeel aan, leerde ik. Door ziekte kunnen we bijvoorbeeld verantwoordelijkheden ontlopen. Het gaat om verantwoordelijkheden die niet bij ons passen of die we door omstandigheden helemaal niet aankunnen.

 

Als we bepaalde emoties niet kunnen of durven uiten zetten zij ons lichaam aan tot ziekte. Het moet er hoe dan ook op de één of andere manier uit.

 

Als Anita en Louise gelijk hebben moeten we onszelf ook van ziekten kunnen genezen. Ik wilde voor mezelf uitzoeken of ik dat kan.

 

Ik besloot om uit te zoeken of ik zoiets kon bewerkstelligen met mijn hooikoorts, die de laatste jaren steeds erger werd.


Louise geeft als waarschijnlijke oorzaak van hooikoorts: ‘Emotionele verstopping. Angst voor de zogenaamde effecten va de seizoenen. Het geloof dat we vervolgd worden. Schuldgevoelens’.

 

Ik denk dat mijn hooikoorts begon toen ik ongeveer achttien jaar was. In die periode had ik veel strijd met mijn ouders over vriendjes en over seksualiteit. Ik had veel ruzie. Het was zo erg dat ik het huis uit vluchtte en op kamers ging wonen.

 

Ik liet een allergietest doen in een ziekenhuis. De uitslag gaf aan dat ik allergisch was voor graspollen.


Het rare was dat ik geen idee had hoe mijn hooikoorts werkte. Ik woonde ooit vijf jaar in het centrum van Amsterdam. Er was nergens gras te bekennen. Blijkbaar nam de wind de pollen mee. Want tussen de hoge bebouwing had ik verschijnselen van hooikoorts.


Op droge dagen had ik soms geen last, terwijl het heel erg kon zijn als het regende. Het zou precies andersom moeten zijn. Ik kon er geen touw aan vastknopen.


De afgelopen jaren werd het steeds erger. Ik las dat ik op moest passen met knuffelen van de kat, want die bracht pollen mee in zijn vacht.

 

Er zouden pollen in mijn haar waaien en ’s nachts op mijn hoofdkussen terechtkomen. Het zou goed zijn om vaak mijn hoofdkussen te verschonen. Net als de kleding die ik droeg die vol met pollen zouden zitten.

 

Ik luisterde naar dit soort berichten. Ik bemerkte hun invloed. Ik kreeg meer last van kriebels op mijn huid. Mijn neus begon steeds erger te lopen. Mijn niesbuien werden steeds heviger.


Tot ik dit voorjaar besloot met mijn experiment te beginnen. Ik bedacht me dat ik hooikoorts had omdat ik erin geloofde. Ik verzon een zin die mijn lichaam aan zou zetten om er niet meer in mee te gaan.


Dit was wat ik tegen mezelf zei: ‘Mijn lichaam stoot pollen en allergenen af’. Deze zin herhaalde ik hardop of in gedachten meerdere malen per dag.


Ik bemerkte dat mijn lichaam reageerde op zomerse sensaties, zoals combinaties van jeuk van een muggenbult, zomerse temperaturen, gekriebel van plantjes en takjes tegen mijn blote huid, als ik bijvoorbeeld gras maaide.

 

Of door insecten die landden op mijn onbedekte armen, schouders of benen. Er begon van alles te kriebelen. Als ik ging krabben werd het erger. Ik kon kiezen of ik erin mee zou gaan of niet. Ik gaf niet meer aan krabben toe.

 

Als mijn neus ging kriebelen richtte ik mijn aandacht op iets anders. En ik herhaalde steeds weer mijn mantra: ‘Mijn lichaam stoot pollen en allergenen af’.


Ik ontdekte dat hooikoorts ook fijne aspecten had. Als ik jeuk hebt vind ik het heerlijk om te krabben. Het moment dat de jeuk overgaat in het gevoel nagels die over mijn huid gaan is zalig.

 

Het was bijna verslavend. Ik vond het moeilijk om me daar los van te maken. Soms gaf ik me aan die zaligheid over en genoot ervan. Om het vervolgens weer te laten gaan.


Eén avond heb ik de verleiding van alle kleine signalen niet kunnen weerstaan. Eén hele avond heb ik zitten snotteren op de bank. Maar daar bleef het bij voor dit jaar.


Ik ben ervan overtuigd dat ik er voor honderd procent vanaf ga komen. Er komt een dag dat ik niet meer aan hooikoorts denk bij kriebels van plantjes of beestjes. Alle associaties zullen verdwijnen. Mijn mantra zal ik niet meer nodig hebben.


Achter alles lag de associatie van verdriet en niet erkende seksualiteit door mijn ouders, in een zwoele zomer begin jaren tachtig. Deze pijn had ik inmiddels verwerkt. Ik vond mijn weg.

 

Ik heb mijn hooikoorts niet meer nodig. Het is als een oude tot op de draad versleten jas die ik eindelijk uit mag doen en die ik met een grote zwaai genoeglijk in de textielcontainer dump.

 

 

 

 

Wil je meer weten?

Klik op deze link om contact met me op te nemen.

 

Ans Breetveld

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Recente blogs
Please reload

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • YouTube Social Icon
  • Twitter Social Icon

Academie voor liefde en geluk
Oude Haarlemmerweg 50

1901 ND Castricum

T: 06-24634802, ook via WhatsApp
E: info@academievoorliefdeengeluk.nl

www.academievoorliefdeengeluk.nl
 

Copyright © 2016 - 2019 by Ans Breetveld

Algemene Voorwaarden

Privacy Beleid